Fouad Samara Architects tarafından tasarlanmış olan Moduloft Projesi’nin cephesini, iç mekânda kullanılan ve sürgülü sistemle cephe elemanına dönüşebilen duvarlar şekillendiriyor.
Mimari ekip, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta küçük ve orta ölçekli konaklama ihtiyacını karşılamak için yeni bir konut tipolojisi sağlamayı amaçlayan Modulofts Projesi’ni tanımlarken şu cümleyi kullanıyor: “Geleneksel Lübnan evinin saflığından – kurnazlığından- ve altmışlı ve yetmişli yıllarda Londra ve Manhattan’daki kentsel çatı katlarının esnekliğinden ilham alıyor.” Geleneksel Lübnan evlerin mekânsal kurgusuna atıfta bulunan tasarım; kullanıcılarına diğer dairelere göre daha tanıdık ve rahat bir kullanım sunmayı amaçlayarak oluşturulmuş.
Şehrin Ashrafieh semtinde yer alan bu interaktif yapı, zemin kattaki otopark üzerinde birbiri üzerine sıralanmış 7 çatı katı dairesinden ve 14 kattan oluşuyor. Dikey olarak istiflenmiş çatı katlarının her birinde dairenin orta aksı yaşam ve yemek alanı olarak planlanmış. Galeri boşluğuyla cepheden iki kat boyunca ışık alacak şekilde tasarlanan bu mekânın her iki ucunda her iki katta yer alan birer oda bulunuyor. Tasarımcı bu odaları yaşam alanından sürgü duvarlar ile ayırıyor ve binanın illüzyonu işte tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Sürgü duvarları oluşturan dev çelik paneller aynı kotta cephe boyunca hareket edecek şekilde tasarlanıyor ve kullanıcıya 16 farklı şekilde kurgulanabilecek iç mekân alternatifi sunuyor. Bina, daire kullanıcılarına yarattığı esneklik ve varyasyonun yanı sıra dış cephe algısıyla da şaşırtmaya devam ediyor. Her daireden dışarıya doğru uzanan dört panel sayesinde, çevreden bakıldığında hareketli bir cephe tasarımı ortaya çıkıyor ve bina cephesi 268 milyon varyasyon sunabiliyor. Her gün farklı bir deneyim sunan bu binanın cephe elemanları bir var, bir yok oluyor.
Binanın servis alanları arka cephe boyunca kurgulanmış. Merdiven boşluğu ve asansör ile birlikte ıslak hacimler ve personelin konaklaması için ayrılmış alanlar bulunuyor. Yaşam alanları ile servis alanları arasındaki 80 santimetrelik bant boyunca gömme dolaplar ve iki katı birbirine bağlayan iç merdiven yer alıyor.
Birbirine geçişli mekân kurgusunun yanı sıra; beton, çelik ve alüminyum gibi malzemelerin işlenmemiş halde kullanılması, geleneksel Lübnan evlerinin stillerine ve Londra ve New York’un çatı arası dairelerine atıfta bulunuyor.
YORUM YOK