Londra’daki Euston Havalimanı’nın çatısı, UCL Bartlett School of Architecture öğrencileri tarafından oluşturulan kapsamlı Metaplas sistemi sayesinde paramatrik olarak tasarlanan bir projedir. Tasarımcılar, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülebilir termoplastiklerden 3 boyutlu olarak yazdırılmış çok malzemeli bir sistem geliştirdiler. Bir dizi düz paneli karmaşık üç boyutlu formlara dönüştürerek, iç mekanların aydınlatmasının kontrolüne izin veren geometrik, kıvrımlı, yapısal bir sistem yarattılar.
Çağdaş tasarım yöntemlerine göre ve dijital araçlar yardımıyla tasarlanan yapı; yapısal gereksinimleri ve üretimi birleştirmek için Metaplas’ın sayısallaştırma yoluyla bütünsel bir mimari sistem elde etme metodunun kullanılmasıyla projelendirildi. Ayrıca sistem çevreye duyarlı ve etik bir şekilde üretilebildiği gibi, ekonomik faydalar da sağladı. Euston Havalimanı’nın bulunduğu bölgede yerel ekonominin gelişimini desteklemek için geri dönüşüm ve 3 boyutlu baskı tesisleri bölgeye yakın olacak şekilde konumlandırıldı.
Tasarımcılar, 3 boyutlu baskı malzemeleri üzerine yaptıkları kapsamlı araştırmalar neticesinde; çok malzemeli, katlanabilir bir panel elde etmek için, iki potansiyel geri dönüştürülebilir malzeme olarak termoplastik ve termoplastik poliüretan malzemelerini kullanılmak üzere belirlediler. Panel, entegre bir desen sistemi aracılığıyla, üç boyutlu bir nesneye dönüşecek şekilde basıldı. Yapıyı oluşturan panel kıvrımları; montaj, demontaj ve bakımı kolaylaştıran bir kablo sistemi ile sabitlendi.
Termoplastik malzeme kullanımı sayesinde, sıcaklıkla renk değişimine uğrayan paneller, renkli pigmentasyonuyla dikkat çekiyor. İç mekanın aydınlatmasına da olanak sağlayan sistem, çevresel konforu artırırken mekanda bir yön duygusunun oluşmasına olanak tanyor.
Metaplas sistemi, çok sayıda çevresel, teknolojik ve ekonomik faydasının yanı sıra; bir yapısal sistemin mikro ölçekten makro ölçeğe kadar nasıl etkili olabileceğine dair ilginç bir referans olmakta.
Kaynakça:
YORUM YOK