Bruder Klaus Şapeli, çiftçilikle uğraşan Hermann-Josef Scheidtweiler ve eşi Trudel Scheidtweiler’in adak amaçlı olarak, ıssız bir araziye inşa ettikleri bir ibadet yapısıdır.
Şapel; işverenin isteği üzerine işveren, yakın dostlar ve sadece birkaç yapı ustasının yardımıyla inşa edilir. Son günkü beton dökümünde bizzat yapının mimarı Zumthor da çalışmıştır. İnşası altı yıl süren şapelin taşıyıcı sisteminde beton alışıldık kullanımının aksine yığma yapı tarzında kullanılmıştır.
Ağaç kütükleri çadır formunda bir araya getirilerek dış kalıp ile iç kütükler demir borular ile birbirine bağlanıp toplamda 24 katman beton dökülmüştür. 12 metre yüksekliğe sahip yapının cephesindeki giydirme cephe sistemleri katman çizgileri okunabiliyor. Beton dökümünün ardından, kalıbın içinde kalan kütükler geleneksel odun kömürü üretme yöntemiyle yakılmıştır. Ahşap kalıbın yanması ile duvar yüzeyleri isle kaplanmıştır.
İsviçre’nin Basel kentinde babasının yanında marangozluk alanında uzmanlaşan Peter Zumthor yapılarında kullandığı malzemelerin özünü ortaya çıkarma konusunu kendisine dert ediniyor. Mimarlığı, fiziksel dokuyu gerçek ve hayali deneyimler etrafında biçimlendirmekten yana olan Zumthor tasarladığı mekanlarda yalnız görme duyusuna değil birçok farklı duyuya hitap ediyor. Dokunma, koklama, hissetme…
Ayrıca yapının modelinin yapım sürecini içeren videoyu izlemek için tıklayınız.
Fotoğraflar ve kaynak: divisare.com & archdaily.com & yapikatalogu.com
YORUM YOK