Moskova’nın Barvikha yerleşimi yakınında bulunan Malevich parkı, sanatçı Gregory Orekhov tarafından tasarlanan heykel çalışmasıyla meydanı tekrardan yorumluyor. Parkın en önemli unsuru olan Gregory Orekhov’un Kara Meydan heykeli parkta ilgi çekici manzaraları ortaya çıkarıyor. Parkın girişinden bakıldığında, sanat eseri basit iki monolit siyah kutu gibi görünse de, içeri girildiğinde, iki büyük aynanın arasından akıllara durgunluk veren bir manzara ortaya çıkıyor. Her iki çerçeve de çevredeki gökyüzü ve yeşilliğe karışarak, doğanın ve onu izleyen kişinin bitmek bilmeyen çift yansımalarını yaratıyor.
Sanatçanın stüdyosunda Rusya’da bir benzeri olmayan, sacların cilalanmış, parlak, paslanmaz çelikten yapılan küp tasarımına iki tam boy aynası yerleştirilerek strüktürü inşa edilmiştir. Doğanın başlangıcına dönmenin bir aracı olması planlanan tasarım, tarihsel zamanın gidişatına ve ilerlemeye karşı uygulandı. Eserin yaratılmasının arkasındaki fikir, 20. Yüzyılın başlarındaki Avangart döneminin en önemli kültürel figürlerinin felsefesinden geliyor. Sanatçı, endüstriyel üretimin geleneksel yaşam tarzına istilası, bin yıllık kültürel geleneğin dayandığı doğa içindeki birliğin yok edilmesi, dünyanın giderek istirarsız hale gelmesi konularına isyan etmesi ile tasarladığı heykeli, dünyanın yansıması olarak değil, gerçek dönüşümü olarak tanımlıyor.
Kara Meydan’ın mekânsal gelişimi yapının içinde yatıyor. İzleyici, sonsuz bir düşünce koridoruna girerek pek çok manzaranın görüntüsünü keşfediyor. Malevich parkının iki boyutlu formundan Orekhov’un üç boyutlu formuna geçiş olarak tanımlanan Kara Meydan, farklı bir evrenin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ziyaretçilerin bir kısmına korku odası hissi veren tasarım, bir kısmına bilim kurgu odası, bir kısmına da gülme odası olarak tanımladıkları çok boyutlu bir alana dönüşüyor.
Kaynakça:
YORUM YOK