Mimarlık ve tasarım sektörünün nabzını tutan dressyourwall Wall-Talk başlığımızda bu hafta İç Mimar Esra Kazmirci misafirimiz oldu.Alanında çok başarılı projelere imza atan İç Mimar Esra Kazmirci, söyleşi talebimizi büyük bir sıcakkanlılıkla kabul ederek bu keyifli okumayı sizlere ulaştırmamızı sağladı.
Mimarlık serüveni sizin için nasıl başladı?
İç mimarlık okumak aslında son anda verdiğim bir karardı… Dekorasyona, ev eşyalarına, aksesuarlara karşı her zaman bir ilgim vardı…Bilkent Mimarlık Fakültesi’nin yetenek sınavını kazanmıştım, ama aynı anda İktisat’ı da kazanmıştım, çok iyi hatırlıyorum rektörlük binasında annemle oturuyorduk, artık 1 saat içinde karar vermen lazım “Hangi bölümü okumak istiyorsun?” demişti ben de iç mimariyi seçmiştim…ve öyle devam etti…Geriye baktığım zaman doğru bir seçim yapmış olduğumu düşünüyorum. 2003 yılında evlendim ve 2 erkek çocuğum oldu… Hem anne, hem eş, hem de bir iş kadını olarak hayatın keyfini çıkartmaya çalışıyorum… : )
Türkiye’de mimarlığın gelişimini ve bugün geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz? Gündemin şekillendirdiği mimarlık eğilimleri neler?
Günümüzde Türkiye’de mimari anlamda çok özgür yapılar inşaa edildiğini düşünmüyorum. İç mimarlıkta ise daha özgün ve sınırsız tasarımlar yapılabiliyor.
Günümüzde tasarımda öne çıkan üç boyutlu sunum teknikleri sayesinde geliştirilen projeler, mimarların bireysel yorumlarını öne çıkarabilmeleri için çeşitli fırsatlar sunmaktadır.
Mimari çizginizi, işlerinizi tanımlayan en iyi sözcükler/cümle ne?
Zamansızlık, uyum, sıcaklık , fonksiyonellik… hepsinden biraz… : )
Şu an üzerinde çalıştığınız proje/projeler ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Çağdaş Holding’in çatısı altında inşaası devam eden Bodrum Swiss Residence’ların iç mimari projesi; Rumelihisarı’nda halen projesi devam eden villa ( iç mimari proje ve uygulama ), Çekmeköy Mayavera’da villa projesi ( iç mimari proje ve uygulama ); Etiler Mayadrom da ev projesi ( iç mimari proje ve uygulama ); İzmir’de bir dairenin iç mimari projesi; Tarabya’da bahçe dubleksi projesi ( iç mimari proje ve uygulama ); Tuzla’da bir ev projesi ( iç mimari proje ve uygulama ); Bodrum Yalıkavak Bodrum-Bodrum Sitesinde bir ev projesi ( iç mimari proje ve uygulama ); İsviçre – Lozan’da bir villa projesi ( iç mimari proje ve uygulama )
Projelerinizde yüzey tasarımında ne tür malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz?
Mekanın tasarım konseptine göre değişiklik gösteriyor; tercihlerim doğal malzemeler; bronz ve pirinç detayların olduğu ahşap ve taş diyebilirim… Arada tekstil tabanlı duvar kağıtlarını da kullanıyorum.
Gezip gördüğünüz yerler içerisinde sizi yüzey tasarımıyla en çok etkileyen mekan hangisi oldu?
İspanya’nın Barcelona şehrindeki Mimar Antoni Gaudi’nin eseri olan La Casa Milà …
Duvarda kullanılan malzemelerin mekanın bütününe nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
Malzemenin kendine has özellikleri, avantajları ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak uygun seçimler yapmaya çalışıyoruz. Mekan ile kullanılan malzemelerin bütünsel bir biçim dili içinde olması gerekiyor.
Projelerinizde mimarlığa bakış açınızla müşterilerinizin kişisel ihtiyaçlarını, taleplerini ve yaşam biçimlerini nasıl bir araya getiriyorsunuz?
Bir projeye başlarken ilk önce evin mimarisine, duygusuna, ışığına ve sahibine bakarım. Müşterinin talebi doğrultusunda kendi beğenilerimi de öne sürerek ortak bir mekan yaratıyoruz . Müşterinin önceliklerine ve sahip olduğu hayat tarzına göre, fonksiyonellik ve estetik kriterleri bir arada kullanmaya dikkat ediyorum. Ev sizi içine almalı, yaşanmışlık olmalı, huzur ve keyif vermeli, renk harmonisi olmalı, tezatlıklar oluşturmalı, mutlaka aksesuarlarla ve sanat eserleriyle bir denge sağlanmalı… Yaratıcılığınızı farklı alanlarda kullanabiliyor ve sonucu hemen görebiliyorsunuz. Müşterilerimizin hayatına, yaşam kalitesini artıran detaylar sunabilmek bu işin en keyifli yanı… Bana göre kişisel zevkler ne olursa olsun, eve ilk adım attığınız andan itibaren o mekan sizi hoş karşılıyor ve kendinizi yuvanızda hissediyorsanız doğru bir seçim yapmışsınızdır. Bana danışanlara verdiğim en büyük tavsiye, kişinin kendi mekanını zaman içinde değişebilecek zevklere göre esnek bir yapıda çözmesi.
Küresel çerçevede yaşanan sorunlar ve değişimler (mülteci sorunu, küresel ısınma, yeni teknolojiler, vb.) ekseninde mimarlığın nasıl bir evrim geçireceğini tahmin ediyorsunuz?
Küresel nüfus artışıyla birlikte , daha büyük yapılaşmalara ihtiyaç duyulacaktır. Bu da gelişmekte olan inşaat pazarını büyük ölçüde arttıracaktır.
Mimarlık dışında da kendinizi çok iyi ifade ettiğinizi düşündüğünüz ilgi alanlarınız var mı?
Seyahat etmek, yeni yerler görmek, windsurf ve yemek yapmak…
Artstone ürünlerini projelerinizde kullanıyor musunuz? Artstone hakkındaki yorumlarınızı alabilir miyiz?
Artstone ürünlerini projelerimizle eşleştirebileceğimiz mekanlarda beğenerek kullanıyoruz. Projenin konseptine göre farklı seçimler yapıyoruz. Uygulama süresinin kısa olması da beğenimizi etkileyen diğer bir unsur.
Ofisinizin/konutunuzun tasarımı size mi ait?
Tasarım Esra Kazmirci Mimarlık ofisi tarafından yapıldı. Rumelihisarı’nda yer alan bir köşkün, havuz evinde kullanıldı.
Tasarım sürecini biraz anlatabilir misiniz? İlk gördüğünüzde nasıl bir alandı? Nasıl bir tasarım anlayışı ve dokunuşlarla bu hale geldi? Nerede, ne tür malzemeler kullanıldı? Mobilya seçimi neye göre yapıldı?
Zeminleri mermer olan modern bir yapıydı. Boğaz hattında yer alan köşkün iç tasarımı çok daha modern ve gösterişli tasarlanırken, bahçede yer alan ve ayrı bir yapı olan havuz evinde çok daha farklı bir konsept yaratılmak istendi. Dolayısıyla daha Yunan kıyılarında yer alan ev tarzında bir tasarım düşünüldü… Zeminlerde epoxy kullanılırken, duvarlar Artstone’nun Roca Blanca serisi kullanıldı. Masif mobilyalar, hazeranlar ve etnik desenlerin hakim olduğu mekanda Yunan esintileri dikkat çekiyor.
____
Esra Kazmirci Mimarlık
Etiler Mah. Bebek Yokuşu. SAY apt. No:9/1 Etiler/İstanbul/Turkey
Tel:+90 212 265 68 39
Fax: +90 212 265 68 33
YORUM YOK