Yüzyılımızın en büyük sorunlarından biri de atıklarımız. ‘At gitsin’ ideolojisinde bıraktığımız her atık, dünyamız için tehlike oluşturuyor. Bu atıkları hayatımızın içinde geri dönüşümle birlikte kullanmanın yollarını bulmalıyız.
Mimar Michael Reynolds, 1970’lerde bu atıkların hayatımızın merkezini, evimizi oluşturabileceğini öngörüp deneysel çalışmalar yaptı ve böylece earthship evleri ortaya çıktı.
Earthship çevreyle uyum halinde olacak bir şekilde inşa edildi ve modern barınaklarlırın kısıtlarından kurtuldu.
Tamamen atık malzemelerden oluşan ve inşa edildiği bölgenin iklimine göre kerpiç, toprak gibi malzemelerle de karıştırılıp kullanılan evler aynı zamanda kendi suyunu toplayıp, elektriğinini üretecek şekilde sürdürülebilir bir seçenek sunuyor.
Kendiniz de bu çevreci sürdürülebilir evleri tasarlayabilirsiniz ya da Earthship Biotecture’dan kendi evlerinizi yaptırabilirsiniz.

photo credit: Martin Freney
Farmhouse
Bu çiftlik evi, diğer earthship evlerinden farklı görüntüsüyle ilgi çekiyor. Bu çiftlik evi yapılırken atıkların geri dönüşümünden çok, enerji dönüşümüne önem gösterildi.
Yenilikçi yapı malzemeleri taş kaplama ve tuğla bir arada cephede kullanıldı.
The Big Sky
Bu evde taş duvarların yanı sıra taş kaplamalar da kullanılıyor. Klasik earthship evlerinde olduğu gibi duvarlara, kapı çevresine camdan şişeler gömülmesiyle, şişeler de farklı renkleriyle tasarımın bir parçası oluyor.
Kaynakça:
Yapı Kataloğu
YORUM YOK