Görsel Kimlik ve Brütal Giriş Tasarımı

İsviçre’de yer alan okul binasının kamusal alanlarını yeniden yapılandırmak ve okula görsel bir kimlik kazandırmak isteyen Mimar Aouabed ve Figuccio birlikteliğinde oluşturulan bir mimari sentez, yalnız ve tek başına bir duvar…

Tasarım ekibi, inşaat sırasında henüz herhangi bir kimlik kazanmamış ve tanımlanamayan okul yapısının ana girişini simgelemek amaçlı heykelsi bir mimari öğe oluşturulmasını önerir. Mimarlar yapılacak simge duvar ile okula giriş için kullanılacak ve projede açık bir şekilde tanımlanamayan ana bir yaya girişi oluşturulmasını, okulun kullanılmayan teras alanlarını giriş yoluna entegre ederek etkinleştirmeyi, okul içerisinde araştırılan belirli soruların cevaplarını materyal seçimleri ile yapıya yansıtmayı ve benzeri olmayan bir kamusal buluşma mekanı yaratmayı hedeflemişler.

Mevcut binanın eğrisi genişletilerek, okulun ana avlusuna giden eksende bir giriş pavilyonu ve konferans alanı için açık bir fuaye oluşturulmasının yanı sıra okulun sınırlarını açıkça ortaya koyan ve savunan anıtsal bir cephe üretilmiş ve kampüse bir kimlik kazandırılmış.

Duvar aynı zamanda fonksiyonel olarak tasarlanmış, zaman içerisinde kullanılmayan teraslar aktifleştirilebiliyor, kullanım durumları değiştirilerek yaya aksında yeni rotalar oluşturulabiliyor.

Duvar, mevcut bina gibi yerinde dökülen betondan yapılmış. Üst kısmı binanın yapısına atıfta bulunan ve yüzeyde vitray kullanılarak harfler oluşturulmasına izin veren çok sayıda keson ve malzeme pikselinden oluşuyor. Aynı zamanda, kutuların eğri formu, Roma antik çağındaki betonun en eski kullanımlarından birine referans olurken, aynı zamanda okul içerisinde araştırma konularından biri olan Roma dönemi inşaat tekniklerine de atıfta bulunuluyor.

Girişin tam karşısına, mavi bir disk olarak yerleştirilen anamorfozu okumak için kare kapıda çerçeveli bir ideal görüş noktası bulunuyor. Tek bir noktadan sağlanan bakış açısıyla görülen bu görsel ilüzyon, Aula’nın dairesini genişleten girişin mimari hareketini yansıtıyor. Bu heykel ve mavi duvar boyası sayesinde, kullanıcının hareketine göre perspektifi değişiyor  ve giriş alanında görsel bir illüzyon sunarak öğrencilere başka yerde rastlaması güç bir deneyim sunuyor.

Fotoğraflar A&F Architectes‘e aittir. 

Kaynak: archdaily.com, A&F Architectes

 


BAĞLANTILI YAZILAR

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

INSTAGRAM
ARTSTONE