‘Yüzey’ hem kavramsal hem de mekânı oluşturan yapı bileşenlerden biri olarak mimarlık akımlarında farklı tanımlarıyla tartışmalara konu olmuştur. Sizin mimarlık düşüncenizde ve pratiklerinizde ‘yüzey’ nereye ve nasıl konumlanıyor?
Yüzey, başlıca element diye düşünüyorum. Yani üçüncü boyutun dışında binanın, kütlenin ya da mekânın tasarlandıktan sonra ilk aklımıza gelen kısmı aslında yüzey oluyor; form, kütle ve hacmi tasarladığınız andan başlayarak aslında. Örneğin, buranın yüzeyi bu kaplama olur, dışı bu kaplama olur gibi tasarılar planlıyoruz. Eğer binaysa dış cephe kaplaması, mekânsal açıdan bakarsak iç mekân kurgusunda çok önemli bir element. Ben yüzey kurgusunda şöyle düşünüyorum; oğlumun oynadığı Minecraft adında bir oyun var. Aynı büyüklükte küpler var ama yüzeyleri farklı. Mesela kimi cam, kimi ahşap, kimi taş, kimi tuğla, kimi pamuk… Bütün Minecraft dünyası bu yüzeylerden oluşuyor. Ama o kadar önemli bir şey ki bu. Aslında o yüzeyi farklılıklarıyla oynayarak müthiş mekanlar yaratılıyor. Hakikaten yaşayan mekanlar. Artstone ürünlerin de buna benzetiyorum. Bu yüzey farklılıklarını bize sağlamış olması, kolay taşınabilir olması ve gayet rahat işçilikle uygulanabiliyor olması bize avantaj sağlıyor.
Yaratmak istediğiniz mekânsal etkiler açısından yüzey tasarımlarınıza son halini veren girdiler nelerdir? Mimari fonksiyonun ne olduğu bu süreci nasıl etkiliyor?
Mekanların az önce bahsettiğimiz yüzeylerden oluşurken, bu yüzey seçimlerinde doku farklılıkları çok önemli bir rol oynuyor. Geçen hafta Dubai’deydik. Dubai’de de bizim çok beğendiğimiz bir Alışveriş merkezi var, burada yer alan ve yenilenen Fashion Mall mağazasına girdik. Tüm mağaza ve tüm yüzeyler beyaz kumaş kaplı. Beyaz kumaşı o kadar farklı şekillerde kullanmışlar ki, mesela kiminde çok büyük örgü deseni var, kiminde kumaşı daha fazla sıkıştırılarak kullanılmış, kiminde kumaşın bir bölümünde yuvarlak çıkıntılar oluşturulmuş. Aynı kumaşın farklı dokularda kullanılması ya da farklı şekillerde sıkıştırılması veya örülmesi ile oluşan yüzeyler o kadar güzel bir mekân oluşturmuş ki hakikaten o mekanları bölmemiş. Kimi mücevher kısmında, kimi çanta kısmında, kimi işte kıyafet kısmında…Hakikaten çok güzel bir şekilde birleşmiş aynı ahenk içerisinde. Aynı malzemeyi ve aynı rengi kullansak bile Artstone ürünlerinde farklı kaplama yüzeyleri farklı mekanlarda birbirleri ile uyumlu olacak şekilde kullanıldığı zaman çok güzel bir efekt oluşturuyor. Çok da memnunuz. Biz senelerdir çalışıyoruz sizinle.
Artstone ürünlerini tercih ettiğiniz bu projenizde, aradığınız mekansal etkileri bizlerle paylaşabilir misiniz?
Mekânda derinlik çok önemli, biz bunu önemseyen ve projelerinde sağlayan bir mimarlık ofisiyiz. Bu ofiste de bazı duvarların siyah, bazı yerlerin açık renk olması ve zeminde hiç ahşap kullanmayıp duvarlarda ahşap kullanmış olmamız, bizim bu yüzeysel etkileri çok önemsediğimizi gösteriyor. Biz projelerimizde mutlaka yüzey dediğimiz duvarlarda hatta çoğu zaman tavanda da dahil doku farklılıklarını çok önemsiyoruz. Örneğin, Seba Holding’in genel müdürlük katında farklı bir şey yaptık. Zeminleri mermer yaparken, duvarlarda Artstone kullandık bölücü olarak. Tavanlarda da bu sefer ahşap parkeyi yere döşeme yerine tavanda kullandık. Mesela bu ters yüz etme durumu çok fonksiyonel oldu. Çünkü ofis hacminde aslında parke sıcaklığını herkes hedefliyor. Fakat uzun kullanımda, yüksek trafikte parke aşınıyor ve eskiyen yüzeyden insanlar rahatsızlık duyuyor. Ama mermer çok daha uzun kullanıma sahip bir malzeme. Duvarlarda istediğimiz efekti Artstone ile sağladıktan sonra istediğimiz sıcaklığı da bu sefer tavanda kullanarak çok güzel bir etki aldık. Projeyi mücevher gibi düşünerek, oluşturduğumuz yüzeyi Artstone’un beyaz, zarif dokulara sahip ürününü kullandıktan sonra, temiz ve ince bir camla kapattık. Cam ile Artstone ürünü arasında güzel bir aydınlatma yaparak duvarları mücevher değerinde gösterdik.
Artstone geniş bir ürün yelpazesine sahip. Nitelikli bu çokluk içinde firma tarafından doğru yönlendirildiğinizi düşünüyor musunuz? Teknik anlamda ürünlerden ve inşa süreçlerinden kısaca bahsedebilir misiniz?
Bir kere inşaat sürecinde çok büyük kolaylık sağlayan bir ürün. Çünkü çok kolay taşınabiliyor ve çok kolay bir işçilikle. Tabii ustalık gerektiriyor. Herkesin de yapacağı bir şey değil ama özellikle ek yerlerinin yan yana geldiği zaman fark edilmemesini ve o ek yerlerinin aynı malzemeleri kullanarak hiç hissedilmeyecek halde olmasını sağlamak önemli. Bunlar çoğunlukla Artstone tarafından, bir problem yaşanmadan çözülüyor. İnşa sürecinde binaya ek yük bindirmiyor. Örneğin, kullandığımız taşları ya da malzemeleri gerçekten kullanıyor olsak çok ciddi bir ağırlık getireceğiz binaya. Halbuki öyle bir ağırlığı yok Artstone ürünlerinin. En avantajlı kısımlarından bir tanesi de bu. Binanın statiğine hiç zarar vermeden gayet hafif bir ürün olarak kullanıyorsunuz. Taşıması hafif, işçiliği kolay. Müşteri olarak da istediğiniz derinliği sağlayabiliyorsunuz. Tek eleştireceğim konu, ölçülü kullanmak lazım. İç mimar arkadaşlarımızın kolayına geliyor. Üründe hakikaten güzel bir ürün. Çok güzel bir şey de olsa her yerde kullandığınız zaman bu ürünün değerini düşüyorsunuz aslında. Onun yerine biz hakikaten şunu yapıyoruz, gerçekten o mermeri kullanıyoruz. Yanında başka bir efekt ya da daha mat dokulu bir şey istiyorsak o zaman Artstone ürünü tercih ediyoruz. Yemek yaparken mesela, baharat katmak istersiniz. Ben Artstone’u öyle görüyorum. Ama çok baharatlı olursa da bu sefer acı ve yenilmeyecek bir duruma gelir. Onun yerine hakikaten limitli ve tam kıvamında kullandığınız zaman çok güzel yerini buluyor. Çok daha başarılı sonuç veriyor.
Gerek proje yatırımcılarından gerekse mekânın kullanıcılarından ne yönde geri bildirimler alıyorsunuz?
İnsanlar tabi çıkan sonuca bakıyor. Müşteri bu derinlikte yapılan ve demin anlattığım kıvamı da doğru oranda kullanılan bir mekân tasarımından çok memnun kalıyor.’’ İyi ki bu malzemeyi seçmişiz, çok güzel. Benim de başka bir yerde ofisim var. Acaba orada da böyle bir kaplama yapsak mı? ‘’ gibi çok güzel geri dönüşler alıyoruz.
Artstone ürünlerini projelerinizde kullanmaya devam edecek misiniz?
Tabii her zaman. En başından beri beraberiz zaten. Yeni malzemeler çıkmasından keyif alıyoruz.Yeni ürün çıktıkça da kullanmaya devam edeceğiz. İşte en son yaptığımız projede, geçen sene çıkan bir ürünü var; betonun içinden sanki oyularak paslı demirleri gözüküyor, onu tercih ettik.Bu ürünü yaptığımız projede bir bodrum katta kullandık. Sinema odası girişi ve hobi odası çevresinde yine demin söylediğim gibi ölçülü oranda kullandık ve başka malzemelerle birleşince inanın çok daha iyi, çok daha kaliteli bir efekt alıyorsunuz. Yani her yerin Artstone olması değil, belli duvarların Artstone olması ve derinlik hedeflediğiniz yerlerde bunu kullanıp bazı yerlerde de farklı malzemeler kullanılması çok güzel sonuç veriyor.
Bu arada en beğendiğim ürün aslında Beyaz Tuğla duvardır, Artstone’un ürünleri içerisinde. Benim ofisimde de görüyorsunuz onlardan kullandık. Aslında yeni ürüne de ihtiyaç yok. Yeni, farklı bir ürün çıktıkça hoşumuza gidiyor. ‘’Bak bu burada olur, şurada perde duvarımız var burada kullanabiliriz.’’ Ama genel olarak hep şunu tercih ediyoruz. O ürünün gerçeğinin de kullanılabileceği ya da bulunabileceği yere onu yapalım.
Koray Yavuzer Mimarlık
Web Sitesi: korayyavuzer.com
Adres: Ayazağa Mahallesi Mimar Sinan Sokak No:21 Seba Office Boulevard A Blok D:43 K:5 Sarıyer İstanbul
Tel: 0 212 234 13 34 / 0 532 136 79 60
Mail: info@korayyavuzer.com
Facebook | Linked-in | Pinterest | Instagram | Twitter
YORUM YOK