Mimar Hasan Günsev

Dressyourwall’un WALL-TALK başlığında bu ay Mimar Hasan Günsev konuğumuz oldu. “Her mekanın kendi mimari dokusuna uygun bir ruhu vardır, bizler de buna sadık kalarak hayat verdiğimiz mekanlara fark yaratacak dokunuşlarla tasarımlarımızı oluşturuyoruz.” şeklinde konuşan mimar Hasan Günsev’e son derece keyifli bu söyleşi için teşekkür ediyoruz.

ofis4

1. Mimarlık serüveni sizin için nasıl başladı?

Mimarlık hep hayalimde olan bir meslekti , ortaokul yıllarımdan itibaren meslek olarak mimarlıktan başka hiçbir şey düşünmedim , üniversite sınavlarında da mimarlık tek tercihim oldu. Mezun olduktan sonra ilk işim Antalya Havalimanı dış hatlar terminali projesinde görev almak oldu.

Daha sonra; konut, ofis, hastane, restoran, iş merkezi, otel gibi bir çok tasarımın mimari ve iç mimari projelerini gerçekleştirdim.
2. Türkiye’de mimarlığın gelişimini ve bugün geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz? Gündemin şekillendirdiği mimarlık eğilimleri neler?

Mimarlar , projelerinin tasarım sürecinde kendi zihinlerinde belli bir seviyeye ulaşıyorlar ama onun dışarıya sunulması konusunda eksiklikler var. Teknoloji ile gelişen ve değişen dünyaya uyum sağlayarak 3d görselleştirme, maket, web alanında ve sosyal medyada tasarımların iyi ifade edilmesi gerekiyor. Bütün görsel malzemenin sunum paftası , katalog veya sergi olarak bir tasarım altında sunulmasında sıkıntı var ve bunun üzerine çalışan ekip pek yok. Bu sektörde kendilerini daha iyi ifade edip , üst noktalarda yer bulabilmek için hayal edilen tasarımı karşıya yani kullanıcıya doğru aktarmak üzerine çalışılması gerektiğine inanıyorum.

IMG_6797

3. Mimari çizginizi, işlerinizi tanımlayan en iyi sözcükler/cümle ne?

Yenilikçi, özgün, dinamik ve gerçekçi…
4. Şu an üzerinde çalıştığınız proje/projeler ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

20 dönüm arazi üzerinde 20.000 metrekarelik bir hastanenin hem mimari projesi hemde iç mimari projesini hazırladık, 1 hafta önce de uygulama kısmına başladık , bu bizim için heyecan verici bir proje, doğa ile bütünleşen, içinde şelaleler olan bir proje hazırladık . Klasik hastane anlayışının dışına çıkarak sanki bir tatil köyü tasarımını ele alır gibi değerlendirdik projeyi.
Bunu yaparken amacımız insanın huzur ve mutluluğunu ön planda tutmaktı.

 

5. Projelerinizde yüzey tasarımında ne tür malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz?

Malzeme kullanımında benim için uyum ve yenilikçilik çok önemli. Sürekli gelişen malzeme sektöründe tercihim birbirine ve son dönemin trendi olan doğayla uyumlu malzemeleri bir araya getirmek oluyor. Genel olarak kullanmayı sevdiğim malzemeler ise ahşap ve mermer diyebilirim. insanlar kendilerini yenilemeye , içinde yaşadığı mekanları yenileyerek başlıyor kimi zaman . Yaşadığımız mekanları ve bu mekanlardaki yüzeyleri 15 yıl kullanmak ve bizden sonraki nesillere aktarmayı beklemek yerine belirli zaman aralıklarında değiştirmeye hakkımız olduğunu düşünüyorum. Dekorasyonda değişim bir tutkudur. Bazılarımız birkaç yılda bir arabasını yenilerken biz neden evimizin ya da ofisimizin duvarlarını yenilemeyelim ki?

ofis

6. Gezip gördüğünüz yerler içerisinde sizi yüzey tasarımıyla en çok etkileyen mekan hangisi oldu?

Mimarlık mesleği bir kere öğrendiğimiz ve senelerce aynı uygulamaları yapacağımız bir meslek değildir. İşinize sürekli yenilik katmak gerekir . Benim zamanla oturan bir çizgim oluştu ama hiçbir projem birbirinin aynısı olmadı . Masa başında oturup internetten yada bazı dekorasyon dergilerinden beslenemiyorum , ama dünyanın birçok yerini gezerek , o mekanlarda yaşayarak , dokunarak , hissederek mesleki açıdan farkındalığım artıyor . Yılda en az 4 defa yurtdışına çıkarak aslında farkında olmadan çalışmış oluyorum 🙂 Gezip gördüğüm yerler içerisinde beni yüzey tasarımıyla en çok etkileyen mekan Havana’daki puro fabrikalarının tarihi ahşap dokulu yüzeyleri oldu. Bölgeye ait olan canlı renkli motiflerin arasında ahsap yüzeylerin doğallığı beni çok etkilemişti.

 

7. Duvarda kullanılan malzemelerin mekanın bütününe nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?

Duvarlar mekanı oluşturan, sınırlayan iç bölümlerini birbirinden ayıran önemli elemanlardır. Duvarlarda kullanılan malzemeler mekanın ruhunu yansıtıyor aslında . Mekanın atmosferini ve enerjisini de etkileyen duvar malzemeleri mimarlıkta önemli rol oynuyor. Bir mekanın tasarımına başladığım anda , o tasarımın bir hikayesi ve çıkış noktası oluyor , bu hikayeyi o mekana taşımanın en iyi yolu duvarlarda kullanacağımız malzeme seçimi oluyor . Şeçtiğimiz malzeme sayesinde artık o mekan , kendi kendini ifade etmeye başlıyor .

 

8. Projelerinizde mimarlığa bakış açınızla müşterilerinizin kişisel ihtiyaçlarını, taleplerini ve yaşam biçimlerini nasıl bir araya getiriyorsunuz?

Mimarlığı sadece bir proje tasarımı olarak düşünmemek gerektiğine inanıyorum. Üzerinde çalıştığım her projede yaratıcılık, hayal gücü ve edindiğim tecrübeleri birleştirerek daha önce tasarlanmamış olanı sunmak ve kullanıcı konforunu dikkate alarak çalışıyorum. Dünyada her an değişmekte olan proje trendlerini takip ederek ve farklı müşteri taleplerini bir araya getirerek memnuniyeti sağlamayı amaçlıyorum. Biz, bütün sektörlere hizmet verebilecek bir anlayış ve disiplinle yola çıktık. İşimizi yaparken de tutkuyla yapmaya ve kazanmaktan öte yaratıcılığımızı ön planda tutmaya çalışıyoruz. Her mekanın kendi mimari dokusuna uygun bir ruhu vardır, bizler de buna sadık kalarak hayat verdiğimiz mekanlara fark yaratacak dokunuşlarla tasarımlarımızı oluşturuyoruz.

 

9. Küresel çerçevede yaşanan sorunlar ve değişimler (mülteci sorunu, küresel ısınma, yeni teknolojiler, vb.) ekseninde mimarlığın nasıl bir evrim geçireceğini tahmin ediyorsunuz?

Küresel nüfus artışı ve farklı kültürlerin bir arada aynı coğrafyada yaşamaya başlamaları ile birlikte daha büyük ve nitelikli projelere ihtiyaç duymaya başlıyoruz.
Gelecek için her zaman iyi düşünmek istiyorum , bizler işlerimizi iyi yaptıkça ülkemiz de her zaman daha iyi noktalara gelecektir . Çocuklarımın spor & sanat ve sosyal diyalogların üst noktada, gelecek kaygısının olmadığı, sağlık ve eğitim sorunlarının olmadığı bir gelecekte yer almalarını diliyorum. Bütün bunlar için de iyi ve nitelikli projelere ihtiyacımız var .Ülkemizdeki yapıların daha kimlikli olması için ,belediyelerin ve bakanlıkların Üniversitelerle ve Mimarlar Odalarıyla ortak hareket ederek , projeler için daha fazla yarışma düzenlemeleri gerektiğine inanıyorum . Hatta öğrenci proje yarışmalarına verilen önem artarsa , geleceğe özgüveni daha yüksek mimarlar yetiştirebiliriz.
10. Mimarlık dışında da kendinizi çok iyi ifade ettiğinizi düşündüğünüz ilgi alanlarınız var mı?

Yoğun iş temposundan sonra hobilerim ve aktivitelerim beni çok rahatlatıyor, bir tasarımcının kafası daima net olmalıdır . Snowboard, wakeboard, yazın Çeşme’de surf yapmak sanırım daha uzun yıllarca vazgeçemeyeceğim aktiviteler arasında yer alacak. Squash’a da fırsat buldukça zaman ayırmaya çalışıyorum, tenis ise her zaman favorim.

DSC_9501

 

Mimar Hasan Günsev Tasarım Ofisi

Fener mahallesi 1974. sokak
No:8/1 lara / ANTALYA

Tel +90 242 324 29 56
Cep +90 532 782 50 34

https://www.hasangunsev.com/


  1. Tasarımlarınız harikulade başarılarınızın devamını dilerim.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

INSTAGRAM
ARTSTONE