Kemerler uzun süredir Roma medeniyetinin en büyük başarılarını işaretlemek için kullanılmıştır. Constantine, Titus ve Septimus Severus onları, askeri zaferlerini anmak için inşa etti. Segovia ve Nîmes’deki mühendisler onları devrim yaratan su kemerlerine dahil etti. Ve Roma’nın yıkılışından on beş yüz yıl sonra Rafael Moneo, eski İberya karakolunda Emerita Augusta’nın yerinde bulunan, Mérida’nın nefes kesen Ulusal Roma Sanat Müzesi’nde eski yapıya modern bir dokunuş kazandırdı. Basit, yarı dairesel kemerlerden yükselen çarşılar, Roma İmparatorluğunun en büyük şehirlerinden birinin kalıntılarına çarpıcı ancak hassas bir giriş noktası yaratarak tarihselliği ve çağdaş tasarımı bir araya getiriyor.

photo: Fernando Carrasco
Moneo’nun müze komisyonu, 1979’da İspanyol hükümetinin Emerita Augusta’nın kuruluşunun yılda bir yıldönümü kutlamasının bir parçası olarak geldi. Aynı sitede bir 1838 müzesini değiştiren Batı Avrupa’daki en büyük ve en iyi korunmuş Roma kentlerinden birinin ortasında, hemen bir amfitiyatro ve dünyanın en eski antik tiyatrolarından birinin yanında kurulmuş bir müze – Mérida’nın Roma Tiyatrosu
Logroño Belediye Binası’nın ve Madrid’deki Bankinter inşasının tamamlanmasının ardından reklam dalgasını yaşayan yerli bir İspanyol olan Moneo, 1986 yılında büyük heyecan yaratan proje için bariz bir seçim oldu.

photo: Manuel Ramirez Sanchez
Tiyatroya göre caddenin karşısında yer alan müzenin büyük kısmı, alanın yükselen tuğla kemerleri tarafından eklemlendiği yüce, yer üstü bir bina içerisindedir. Binanın bu kısmı bazilika tipinin modernize edilmiş hali, üst katta sergi alanları, açık, güçlendirilmiş merkezi bir “nef” boyunca “clerestory” balkonların yerini alıyor. Doğal ışık, ince kemerlerin üzerindeki tavan pencerelerinden içeri giriyor ve alanda sıcak bir etki yaratıyor. Zemin seviyesinin altında bir yer altı “kripti”, ziyaretçileri tarihi Roma kentinin bozulmamış bir kazı alanına sürükleyerek, sit alanı arkeolojisinin aynı anda korunmasına ve sergilenmesine olanak tanıyor.

photo: Magnus von Koeller
Mükemmel bir tekdüzelikle belirgin biçimde Roman olmayan ince, uzun tuğla işçiliği, müzeye marka görüntüsünü veriyor. Duvarlar, sütunlar ve kemerler aynı malzemeden yapılmış, ancak görünüm monoton olmaktan uzaktır; Tepeden gelen ışıkla altın ve kırmızı tonlardan oluşan duvarlar, pikselli kümeler halinde boyanarak dramatik bir etki yaratıyor. Yapıtları olağanüstü bir üslup varyasyonu sergileyen Moneo için, belki de bu binayı karakteristik olarak onun yapısı yapan, gün ışığının dikkatli ve bilinçli kontrolü denebilir. Robert Campbell’in, mimarın Pritzker retrospektifinde yazdığı gibi, “iç mekanda gün ışığının ustalıkla işlenmesi , burada sürekli değişen bir altın yıkama yaptı. Işık, bir hayaletin solgunluğuyla, dolayısıyla geçmişin eskitme hissiyle kontrast oluşturuyor “[1]

photo: Daniel Sancho
Mimarların sergilemek istediği nesnelere karşı çok az hassasiyetle kişisel gündemlerini takip etme fırsatlarını öne çıkardığı bir dönemde, Moneo’nun Mérida müzesi, kentin eski geçmişi için bir sergi alanı olarak canlandığını kendiliğinden hissettiriyor. Mimari, bağımsız olarak muhteşem olsa da, utanmazca kendisini tanıtmak değil, Roma kültürünün başarılarını başlarına gölge düşürmeden canlandırmak için kullanılıyor. Bu, antik ve modernin, yaratıcı ve referans olanın ustalıkla müzakere edilmesi ve müze tipolojisinin yeniden tanımlanmasından başka bir şey değildir.

photo: Rafa Perez

photo: Alvaro Perez Vilarino
Architect: Rafael Moneo
Project Year: 1986
Tuğlanın sıcak etkisini mevzubahis etmişken sizlere Artstone dekoratif duvar panellerinden birini tanıtalım:
LADRILLO PERFORADO
Sıcak ve samimi mekanlar oluşturur..
Düzgün formda tuğlalarla eski dönemin delikli tuğlalarının bir arada döşendiği bir duvar paneli olan Ladrillo Perforado, sanatsal mekanlar yaratmak ve mekansal algıları yeniden şekillendirmek için birebir. Farklı tonları ile doğal bir görünüm elde edebileceğiniz bu duvar paneli, klasikten moderne her türlü dekorasyonda kendini gösteriyor, sıcak ve samimi mekanlar oluşturuyor.
[1] Campbell, Robert. “Thoughts on José Rafael Moneo.” The Pritzker Architecture Prize Website. Accessed 28 Oct. 2014 from http://www.pritzkerprize.com/1996/essay.
Bu makale http://www.archdaily.com/625552/ad-classics-national-museum-of-roman-art-rafael-moneo/ adresinden uyarlanmıştır.
YORUM YOK